Please use this identifier to cite or link to this item: https://ptsldigital.ukm.my/jspui/handle/123456789/499443
Title: Komponen kimia dan aktiviti biologi shorea kumpulan meranti merah (Dipterocarpaceae)
Authors: Norhayati binti Muhammad (P48065)
Supervisor: Laily bin Din, Prof. Dato' Dr.
Keywords: Kimia
Biologi shorea
Kumpulan meranti merah (Dipterocarpaceae)
Dipterocarpaceae -- Composition
Issue Date: 7-Oct-2013
Description: Komposisi kimia 22 minyak pati daripada bahagian daun, ranting, daun pengasuh, pucuk, batang, kulit batang, kayu banir dan akar tujuh spesies Shorea kumpulan Meranti Merah (S. acuminata, S. leprosula, S. parvifolia, S. singkawang, S. platyclados, S. pauciflora dan S. ovalis) telah dikaji dengan menggunakan kromatografi gas dan gabungan kromatografi gas/spektrometri jisim. Komponen kimia telah dikenal pasti melalui kaedah ko-kromatografi dengan sampel tulen, perbandingan nilai indeks penahanan Kovats kiraan dengan literatur serta data jisim spektra dengan pangkalan data Wiley dan pengecaman spektroskopi RMN bagi komponen tulen yang berjaya diperolehi. Komposisi kimia utama minyak pati adalah hidrokarbon seskuiterpena dan seskuiterpenoid. Germakrena D, β-kariofilena, α-humulena, β-elemena dan kopaena merupakan sebatian utama hidrokarbon seskuiterpena manakala sebatian utama seskuiterpenoid ialah kariofilena oksida, α-kadinol dan τ-muurolol. Memandangkan tiada sebarang maklumat fitokimia ke atas S. acuminata, maka spesies ini telah dipilih untuk kajian fitokimia terutama pemencilan sebatian kimia kumpulan oligomer resveratrol. Pemencilan sebatian kimia daripada ekstrak aseton bahagian kulit batang, batang, ranting dan akar telah dilakukan dengan menggunakan pelbagai kaedah kromatografi. Satu sebatian stereoisomer dimer resveratrol baru iaitu (-)-akuminatol beserta dengan sepuluh sebatian oligomer resveratrol yang lain, iaitu (-)-ε-viniferin, (-)-laevifonol, (+)-ampelopsin A, (-)- dan (+)-α-viniferin, (+)-karafenol A, (-)-hopeanolin, (-)-shoreaketon, (+)-vatikanol B dan (-)-hopeafenol telah berjaya dipencilkan. (-)-Hopeanolin dan (+)-karafenol A dikenal pasti sebagai sebatian trimer resveratrol kali pertama dilaporkan pemencilannya daripada genus Shorea. Selain daripada itu, satu sebatian triterpena pentasiklik jenis ursana iaitu asid asiatik juga telah berjaya dipencilkan berserta satu sebatian tanin terhidrolisis iaitu asid 3,3'-di-O-metilelagik masing-masing daripada ekstrak bahagian batang dan ranting. Penentuan struktur bagi semua komponen kimia tulen yang diperolehi adalah berdasarkan data analisis spektroskopi dan perbandingan dengan data literatur. Ujian aktiviti anti-pengoksida dijalankan dengan menggunakan tiga asai berbeza iaitu kandungan jumlah fenolik bagi ekstrak kasar (40.65 59.13 mg kesetaraan asid galik/g ekstrak), keupayaan penggarutan radikal bebas 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DFPH) bagi minyak pati, ekstrak kasar dan sebatian tulen (IC50 masing-masing di antara 0.62 – 2.11 mg/ml, 0.58 – 0.98 mg/ml dan 0.84 – 13.05 mM) dan keupayaan melindungi pelunturan β-karotena oleh asid linoleik juga bagi minyak pati, ekstrak kasar dan sebatian tulen (masing-masing mempunyai IC50 di dalam julat di antara 0.08 – 4.03 mg/ml, 0.01 – 0.02 mg/ml dan 0.10 – 0.80 mM). Penilaian sitotoksik bagi kesemua ekstrak kasar dan sebatian tulen terhadap titisan sel Vero (sel normal) menunjukkan tiada kesan ketoksikan dengan bacaan IC50 di antara 540 – 2800 μg/ml (ekstrak kasar) dan 145 – 1330 μM (sebatian tulen).,Ph.D
Pages: 307
Call Number: QK495.D564.N646 2013
Publisher: UKM, Bangi
Appears in Collections:Faculty of Science and Technology / Fakulti Sains dan Teknologi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ukmvital_74651+SOURCE1+SOURCE1.0.PDF
  Restricted Access
9.16 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.