Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ptsldigital.ukm.my/jspui/handle/123456789/463520
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Sahilah Abd. Mutalib, Prof. Madya Dr. | |
dc.contributor.author | Aravindran Sugumaran (P60816) | |
dc.date.accessioned | 2023-09-25T09:28:03Z | - |
dc.date.available | 2023-09-25T09:28:03Z | - |
dc.date.issued | 2015-05-13 | |
dc.identifier.other | ukmvital:83149 | |
dc.identifier.uri | https://ptsldigital.ukm.my/jspui/handle/123456789/463520 | - |
dc.description | Di Malaysia, status halal bagi sesetengah produk makanan berasaskan surimi masih mencurigakan disebabkan penambahan bahan tambah tidak halal. Bahan tambah ini merupakan protein plasma dari sumber haiwan yang telah digunakan secara meluas dalam pengeluaran produk makanan berasakan surimi sejak kebelakangan ini. Oleh itu, kajian ini adalah untuk mengenalpasti DNA spesis haiwan yang telah digunakan dalam produk makanan berasaskan surimi menggunakan kaedah Tindakbalas Berantai Polimerase (PCR)-Hibridisasi southern yang dapat membezakan 7 jenis (lembu, ayam, itik, kambing, kerbau, biri-biri, babi) spesies dalam satu cip tunggal. Sebanyak 17 jenis jenama produk berasaskan surimi dipilih secara rawak dan dibeli di pasaran tempatan kawasan Selangor. Di mana, kebanyakan produk yang telah diambil kira adalah produk dari pengeluar antarabangsa untuk mengelakkan penyalahgunaan bahan tambah yang tidak halal di pasaran tempatan Malaysia. Daripada kajian yang dijalankan, 3 produk dikesan positif untuk DNA ayam, 1 produk dikesan positif untuk DNA kambing dan tiada DNA spesis haiwan lain dikesan untuk 13 produk yang lain. Kajian berdasarkan penggunaan DNA spesis haiwan dari lembu dan babi telah banyak dilakukan. Akan tetapi, penyelidikan ini telah membuktikan bahawa spesies yang lain juga digunakan oleh pengeluar dalam menghasilkan produk makanan berasaskan surimi. Teknik PCR-hibridisasi southern telah menunjukkan keputusan hasil yang tepat spesifik dan sensitif dalam mengesan DNA spesis haiwan dalam produk makanan berasaskan surimi.,Sarjana Sains | |
dc.language.iso | may | |
dc.publisher | UKM, Bangi | |
dc.relation | Faculty of Science and Technology / Fakulti Sains dan Teknologi | |
dc.rights | UKM | |
dc.subject | Polymerase chain reaction | |
dc.title | Pengesanan kehadiran DNA spesis haiwan dalam produk surimi menggunakan tindakbalas berantai polimerase (PCR) - hibridisasi southern | |
dc.type | theses | |
dc.format.pages | 148 | |
dc.identifier.callno | SH336.S94A734 2015 | |
dc.identifier.barcode | 001824 | |
Appears in Collections: | Faculty of Science and Technology / Fakulti Sains dan Teknologi |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ukmvital_83149+SOURCE1+SOURCE1.0.PDF Restricted Access | 7.28 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.